Jönnek az olcsóbb mobildíjak?

Infostart
2006. december 10. 07:33
Az unió távközlési miniszterei hétfőn tárgyalnak arról, miként lehetne csökkenteni a külföldről kezdeményezett mobilhívások árát az EU tagállamainak területén. A brüsszeli tanácskozáson a 25 tárcavezető az Európai Bizottság júliusban nyilvánosságra hozott javaslatait tárgyalja meg, amelyek kevesebb mint felére csökkentenék a jelenlegi roaming díjakat.

A finn EU-elnökség illetékesei nem várnak könnyű tárgyalásokat - mondta az AFP-nek Nina Vaskunlahti, a finn elnökség egyik tisztviselője. A különböző országok ugyanis különböző módon állnak a kérdéshez.

Németország, amely jövő januárban veszi át Finnországtól az elnökséget, már 2007 első fél évében megállapodást szeretne, hogy nyáron már a csökkentett roaming díjakat élvezhessék az európai nyaralók.

Hat állam, élükön Nagy-Britanniával, szkeptikus a mobilpiac árainak törvényi szabályázásával kapcsolatban.

A bizottság javaslatait támogató Franciaország, Írország és Olaszország ugyanakkor a telefonhívásokon túl az SMS-eket is bevonná a szabályozás alá.

A bizottság azt mondja: azért érzi úgy, hogy muszáj beavatkoznia a mobilszolgáltatók árképzésébe, mert az iparág önszabályozása nem bizonyult elegendőnek.

Brüsszel szerint az új technológiákkal folyamatosan csökkennek a szolgáltatók költségei, ám ez az előfizetőknek kínált árakban ez nem jelenik meg.

A GSM Szövetség ugyanakkor hatalmas fenyegetést lát az uniós tervezetben, és azt mondja: az európai roaming díjak enélkül is 22 százalékkal csökkentek tavaly óta, és az éles verseny további árcsökkentésekre kényszeríti majd a cégeket.