Junusz: a szegénység a békét veszélyezteti

InfoRádió / MTI
2006. december 9. 20:14
A szegénységet nevezte a világbékét fenyegető legnagyobb veszélynek Oslóban Muhammad Junusz bangladesi közgazdász, aki az általa alapított és vezetett, szegényeknek is kölcsönző Grameen Bankkal együtt kapta meg az idei Nobel-békedíjat.

Közvetlen összefüggés van a szegénység és a békére leselkedő veszély között - jelentette ki Muhammad Junusz oslói sajtókonferenciáján, egy nappal a díj átvétele előtt.

A norvég Nobel-békedíj Bizottság a díj odaítélésének indoklásában hangsúlyozta: ez a felismerés vezette Junuszt arra, hogy kis összegű hiteleket kölcsönözzön a szegényeknek, hozzájárulva a béke biztosításához.

A hozzávetőleg 1,1 millió euró összeggel járó díjról szólva Junusz elmondta: óriási ösztönzést ad további munkájukhoz, hogy a Nobel-díj Bizottság mikrohiteleiket közvetlenül kapcsolatba hozza a szegénység leküzdésével.

A szegénységet világviszonylatban csak akkor fogják tudni leküzdeni, ha megváltozik az a jelenleg is fennálló helyzet, hogy az emberiség kétharmada nem juthat hozzá semmilyen hitellehetőséghez - tette hozzá Muhammad Junusz.