Magyar miniszterek korrupciós ügye?

Infostart
2006. december 6. 16:33
Romániai magyar miniszterek is áldozatául eshetnek a romániai korrupcióellenes harcnak. Nagy Zsolt távközlési miniszter ellen a főügyész kezdeményezett bűnvádi eljárást egy privatizációs ügyben, Markó Béla államminiszter szerzői jogokból származó szokatlanul nagy összegű bevételét pedig a Korrupcióellenes Ügyészség vizsgálja.

Codrut Seres gazdasági miniszter és Nagy Zsolt távközlési miniszter ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást a román főügyész. Laura Kövesi a minisztereket érintő ügyészségi vizsgálathoz kérte az államfő hozzájárulását.

Traian Basescu szerdán összehívta a miniszteri felelősséget vizsgáló bizottságot, hogy ennek javaslata alapján engedélyezze, vagy hiúsítsa meg a bűnvádi eljárás lefolytatását.

A két minisztert azzal gyanúsítják, hogy a hozzájárulásukkal kerültek ki olyan dokumentumok a kormánytól, amelyek a romániai nagyprivatizációban előnyhöz juttattak egyes versenyzőket.

Az ügyben kulcsszerepet betöltő tanácsadókat már a múlt héten letartóztatták Bukarestben. Az első számú gyanúsított, a bolgár állampolgárságú Sztamen Sztancsev, a Credit Suisse First Boston társaság képviselőjeként a gazdasági minisztérium a dél-romániai áramszolgáltató privatizációjában, a távközlési minisztérium pedig a román posta privatizációjának az előkészítésében szerződtette.

Az ügyészek kérdéseire kellett válaszolnia Markó Béla miniszterelnök-helyettesnek is. Az RMDSZ elnökét egy - a vagyonbevallásában szereplő - szokatlanul nagy összegű szerzői jogdíj ügyében szólaltatták meg.

A magyar politikus korábban azt nyilatkozta: a hétmillió forintnak megfelelő összegre azáltal tett szert, hogy öt évre eladta a versei kiadási jogát.

A sajtó nyomására volt kénytelen felfedni, hogy a jogdíjat egy olyan csíkszeredai kiadó fizette, amelyik még nem adott ki könyvet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást