Vége a "hosszú szomjazásnak"

Infostart
2006. december 5. 21:31
1933. december 5-én, vagyis pont 73 éve ért véget az amerikai alkoholtilalom. Azon a napon ratifikálta ugyanis Utah a 36. államként a "nemes kísérletnek" véget vető alkotmányos kiegészítést. Az alkoholtilalom bevezetéséért korábban 50 éven át küzdöttek azok, akik úgy gondolták, hogy az italozás eltűnésével megszűnik a szegénység és a bűnözés.

Amerika hivatalosan 1920. január 16-án "száradt ki". Ezen a napon fogadták el a Volstead törvényt, amellyel életbe lépett az alkohol gyártásának, szállításának és eladásának teljes tilalmáról szóló Tizennyolcadik Kiegészítés.

Az alkoholtilalom szószólói 50 éven át küzdöttek azért, hogy elérjék céljukat.

Azt remélték, hogy a "nemes kísérlet" segít véget vetni a szegénységnek, illetve a bűnözésnek, és egy magasabb szintre emeli az amerikai társadalmat, ahol az egyszerű emberek is képesek lesznek elérni legnemesebb céljaikat.

A valóság azonban egészen más lett. Az elkövetkező 14 évben rengeteg időt, pénzt, és munkaerőt emésztett fel a törvény betartatása, ami ugyanakkor lehetetlennek bizonyult.

Elkezdtek jönni Európából a "rumos flották": volt, hogy egyszerre 16 hajó horgonyzott a kontinens partjainál, természetesen az amerikai felségvizeken kívül, a kanadai határon "ömlött" be a csempészett alkohol, és az illegális szeszfőzdék gomba módra szaporodtak vidéken és a nagyvárosokban egyaránt.

A feketepiac, és a szervezett bűnözés virágzott, a híres chicagói gengszter, Al Caponét az alkoholcsempészet tette milliomossá, és az alvilág első emberévé. Az illegális alkohol még a Fehér Házba is utat talált Warren G. Harding elnöksége idején.

1926-ra nyilvánvalóvá vált, hogy a "nemes kísérlet" megbukott. Közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy az amerikaiak többsége visszavonatná az alkotmány tizennyolcadik kiegészítését.

Bár ez csak 1933-ban történt meg, a döntés után már gyorsan "kimúlt" a törvény.

A kongresszus 1933. február 20-án tett javaslatot - a Huszonegyedik Kiegészítésként - a tilalomról szóló alkotmányos kiegészítése visszavonására. December 5-én a 36. államként Utah is megszavazta a jogszabályt, biztosítva annak életbe lépését.