"Megdöntöttem a kormányt"

Infostart
2006. december 5. 08:45
A Fidzsi-szigetek katonai főparancsnoka kedden bejelentette, hogy a hadsereg átvette a végrehajtó hatalmat a Csendes-óceán déli medencéjében fekvő szigetországban.

Frank Voreqe Bainimarama főparancsnok egy televíziós üzenetben közölte, hogy felruházta magát az elnöki jogkörrel, és meneszti a kormányt. A katonai vezető a többi között korrupcióval vádolta meg az általa leváltott miniszterelnököt.

"Fidzsi válaszúthoz érkezett, a kormány képtelen volt meghozni azokat a döntéseket, melyek megmentenék a népet az összeomlástól" - fogalmazott Frank Bainimarama.

A főparancsnok azt ígérte, hogy rövidesen visszaadja az elnöki hatalmat Ratu Joseph Iloilo megválasztott elnöknek, és a lehető leghamarabb új választásokat ír ki.

Laisenia Qarase miniszterelnök és kormányának több tagja a kormányfői rezidencián tartózkodik, amelyet körülvettek a hadsereg alakulatai. A politikus a BBC-nek alig pár órával korábban azt mondta: "otthon vagyok, de a kapu előtt fegyveresek állnak, akik be akarnak törni. Ha törvénytelenséget akarnak elkövetni, az az ő választásuk, de én nem fogok lemondani".

A katonák végül nem hatoltak be az épületbe, és nem vették őrizetbe a kormány tagjait. Közben az államfő hivatala nyilatkozatot adott ki a történtekről. Eszerint az elnök nem támogatja a hadsereg hatalomátvételi kísérletét, és hallgatólagosan sem veszi tudomásul. A hadsereg eljárása egyértelműen alkotmányellenes, ellentétes a demokratikus eszményekkel - áll a nyilatkozatban.

Az ország két nagy szomszédja - Ausztrália és Új-Zéland - elítélte a választott kormány erőszakos megbuktatásának kísérletét. Kilátásba helyezték, hogy megszakítják katonai kapcsolataikat a Fidzsi-szigetekkel, és beutazási tilalmat léptetnek érvénybe az ottani puccs vezetői ellen.