Sugárfertőzés: kettős gyilkossági kísérlet volt?

Infostart
2006. december 2. 11:37
A brit rendőrség attól tart, hogy Alexander Litvinyenko halála egy kettős gyilkossági kísérlet része volt, miután sugárfertőzést mutattak ki annál az olasz férfinél is, akivel a volt orosz ügynök megmérgezése napján találkozott.

A Scotland Yard terror-ellenes osztaga most nyomozást indított, hogy felderítse: Mario Scaramella olasz biztonsági szakértőt is meg akarták-e ölni Litvinyenkó gyilkosai.

Scaramella az elhíresült Itsu sushi-bárban találkozott Litvinyenkóval a londoni Picadilly Circus közelében. Mint korábban elmondta, ő maga nem fogyasztott ételt.

Nem a fizikai közelség okozta a mérgezést

Brit toxikológusok pénteken ugyanakkor Scaramellánál is "jelentős mértékű" polónium 210 mutattak ki. Ez a sugárzó anyag okozta Alexander Litvinyenko lassú kínhalálát is.

Szakértők szerint ráadásul a dózis azt sejteti, hogy Scaramella nem attól fertőződött meg, hogy Litvinyenko közelében tartózkodott. Tehát például nem Litvinyenko esetleges köhögése, vagy tüsszentése nyomán kerülhetett szervezetébe a súlyosan mérgező anyag.

Scaramella rákot kaphat

Bár az olasz szakértőnél jóval kevesebb polónium 210-et mutattak ki, orvosai szerint hetekig tarthat, mire kiderül, hogy maradandó károsodást szenvedett-e és hogy rák alakulhat-e ki nála. Az orvosok úgy vélik, hogy erre komoly esélye van.

Az egykori KGB olaszországi tevékenységét vizsgáló olasz szenátusi bizottság által szakértőként alkalmazott Scaramella azért akart találkozni Litvinyenkóval, mert olyan lista birtokába jutott, amely szerint mindkettőjüket meg akarták gyilkolni. Scaramella arra utalt, hogy egykori KGB-tisztek akarták így eltenni láb alól Putyin orosz elnök bírálóit.

Focidrukker gyilkosok?

A brit rendőrség szerint egy több főből álló csoport utazhatott Moszkvából Londonba az akció végrehajtására. Egyes lapértesülések szerint az ügynökök moszkvai futballdrukkereknek álcázhatták magukat, akik a CSZKA klub egyik londoni meccsére utaztak.

Az Independent által idézett orosz szakértő ugyanakkor úgy látja, a polónium 210-mérgezés a Kremlen belüli harcra utal. Egyesek "egy ilyen hátrahagyott névjegykártyával" üzenték azt Vlagyimir Putyinnak, hogy az országot nem ő, hanem a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB irányítja.