Amerikában négy éve minden külföldi adatait rögzítik titokban

Infostart
2006. december 1. 13:52
Az Egyesült Államok négy éve minden, az országba belépő külföldit megfigyel, rögzíti adataikat, egy számítógépes program pedig automatikusan különböző veszélyességi fokozatokkal minősíti őket.

Hírügynökségi értesülések szerint a rendszer rögzíti a beutazók személyes adatai mellett azt is, hogy miként fizették ki a repülőjegyüket, ha autóval érkeztek, akkor a kocsi, illetve a jogosítvány minden adatát, valamint azt is, hogy honnan érkezetek, illetve hová távoztak az Egyesült Államokból, hol ültek a repülőgépen és milyen ételt vagy italt rendeltek.

A rendszer angol nyelvű rövidítése ATS, a betűszó feloldása: önműködő célkövető rendszer.

Az adatokat negyven évig tárolják, és adott esetben a terrorelhárításért felelős ügynökségek mellett hozzáférhetnek azokhoz a külföldieket alkalmazni kívánó állami szervek, az állami és helyi rendőrségek, a bíróságok, bizonyos esetekben pedig az állami cégek beszállítói is.

A rendszer adatai alapján bárkinek megtilthatják a belépést az országba, de külön indoklás nélkül elutasíthatják jelentkezését bármilyen állami munkahelyre is.

Az ATS adataihoz tehát gyakorlatilag bárki hozzáférhet, egyetlen kivétellel: a megfigyelt személyek semmilyen körülmények között nem láthatják azokat. A rendszer létezését és néhány alapvető jellemzőjét nemrég hozták nyilvánosságra az Egyesült Államok hivatalos közlönyében.

Az ott megjelent apró betűs részből az is kiderül, hogy az ATS-re nem kötelező a személyes adatok védelmére vonatkozó törvény jó néhány paragrafusa. A beutazók így azt sem tudhatják meg, szerepelnek-e egyáltalán a rendszerben.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium adatai szerint tavaly 396 millió ember érkezett az Egyesült Államokba, közülük 87 millióan repülőgéppel. Szintén a minisztérium közölte, hogy különböző információk alapján naponta átlagban negyvenöt személynek nem engedélyezik a belépést az országba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást