A pápa döntheti el a török uniós csatlakozást?

Infostart
2006. december 1. 11:48
Nem volt lényegi újdonság a pápa és a konstantinápolyi pátriárka csütörtöki közös nyilatkozatában, amelyben a vallásszabadság érvényesülését kérték Törökország uniós csatlakozásának feltételéül - véli az egyháztörténész.

Az Európai Unió az emberi jogok, köztük a vallásszabadság biztosítását követeli Törökországtól.

"Nem arról van szó, hogy az Európai Unió annyira vallásos lenne" - jelentette ki Tomka Miklós.

Az egyháztörténész szerint "ez azért van, mert Törökország az elmúlt mintegy száz év alatt meggyilkolt nagyságrendileg kétmillió keresztényt - örményeket - valamint ez alatt a száz év alatt közel egymillió keresztény kivándorolt az erős diszkrimináció miatt."

Törökországban a többségi ortodox vallás jelenleg sem kapja meg ugyanazokat a jogokat, mint mások - mondta Tomka Miklós.

Az egyháztörténész szerint a pápa is látja, hogy Törökországnak és az uniónak szüksége van egymásra. A csatlakozás és a befogadás így valószínűleg megállíthatatlan.

A pápának ugyanakkor közvetlenül semmilyen beleszólása sincs az unió politikájának alakulásába, a közösség lakosságának többsége azonban katolikus, így közvetett formában az egyházfőnek erős nyomásgyakorlási lehetősége van - vélekedett Tomka Miklós.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást