Nem távoznak tömegesen a Babes-Bolyai Egyetemről

Infostart
2006. november 30. 15:39
Nem valószínű, hogy több magyar oktató mond fel a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen, miután szerdán lemondott az egyetem két magyar rektorhelyettese. A távozók ellenezték, hogy az intézmény elbocsátott két magyar oktatót, akik magyar nyelvű táblákat akartak kitenni a falakra.

A két rektorhelyettes lemondását azzal indokolta, hogy az utóbbi időben ellehetetlenült a munkájuk - mondta el az InfoRádióban Magyari Tivadar. A magyar tagozatot irányító ötfős bizottság szóvivője hozzátette: a kiváltó ok az volt, hogy a magyar tagozat két munkatársát - akiknek a módszereivel ugyan ők nem értenek egyet - elbocsátották az állásukból.

A Bolyai Kezdeményező Bizottságról Magyari Tamás elmondta: ez egy civil szervezet, néhány oktató kezdeményezése, amivel nehéz volt azonosulni, mert aki az egyetem vezetőségében van, az az egyetemet képviseli.

A háromszáz magyar oktató különbözően viszonyult a Bolyai Kezdeményező Bizottsághoz, a legtöbben talán szimpátiával, de távolról követték akcióikat - mondta Magyari Tamás.

Úgy tűnik, hogy a lemondási hullám megállt - jelentette ki a szóvivő. Hozzátette: a szerdai gyűlésen kialakult egy olyan álláspont, hogy a tanszék szintű magyar tagozat vezetők lehetőleg ne mondjanak le.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást