Államfő lenne a belügyminiszter

Infostart
2006. november 30. 10:12
Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter a konzervatív Népi Mozgalom Uniója színeiben indulna az államfői tisztségért. A politikus most több lapban is hivatalosan bejelentette: ringbe száll a posztért. A párton belül két kihívója is lehet, de a közvélemény-kutatások szerint Sarkozy-é a befutó hely. A konzervatívok januárban döntenek a jelöltről.

Nem okozott nagy meglepetést a francia belügyminiszter azzal, amikor bejelentette: indul a köztársasági elnök-jelöltségért. Nicolas Sarkozy a kormányzó Népi Mozgalom Unióján (UMP) belül nagy népszerűségnek örvend. Sőt, a szavazók nagy része is kedveli a keménykezűnek tartott politikust.

Mostani bejelentését már régóta várták, számítottak is rá. Sarkozy-nek azonban pártján belül is meg kell mérkőznie egy, de akár két kihívóval is. Az UMP januárban dönt arról, hogy ki is legyen a jövő év áprilisi elnökválasztáson a szocialista jelölt, Ségolene Royal kihívója.

A konzervatívoknál elnöki babérokra pályázik még a hírek szerint Michele Alliot-Marie védelmi miniszter, és Dominique de Villepin kormányfő. A fölmérések szerint egyébként az UMP tagságának 75 százaléka Sarkozy-t támogatja.

A politikus jelöltségét egyébként a közvélemény és a média is szinte biztosra veszi. A belügyminiszter azt mondta: elég ereje és energiája van ahhoz, hogy új perspektívát adjon az országnak. Egyúttal új viszonyt kínál az embereknek, amely a bizalmon és a tiszteleten alapul

Elemzők szerint Sarkozy-nek nem lesz könnyű dolga. Szocialista kihívója, Ségolene Royal népszerű politikusnő, aki kihasználja annak előnyeit, hogy nő még nem indult a posztért.

Szakértők szerint Sarkozy továbbra is a szavak embere, a beszéddel akar hatni. A politológusok azt mondják: az elnökválasztást ismét a bizonytalan munkásosztály dönti majd el. Ez az a réteg, amely ingadozik. Így az elnökjelöltek elsősorban a munkásokat igyekszik megszólítani.

Elemzők arra is fölhívják a figyelmet, hogy a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen népszerűsége igen magas, előfordulhat, hogy bejut az elnökválasztás második fordulójába is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást