Ilyen még nem volt: felelősségre vonják a királyt

InfoRádió / MTI
2006. november 20. 09:57
Felelősnek tartja a nepáli királyt egy kormányzati vizsgálóbizottság egy áprilisi tüntetés leveréséért. A himalájai királyság történetében most először vonhatnak bűnvádi eljárás alá uralkodót.

A vizsgálóbizottság szerint Gianendra Bir Bikram Sah Deva király azért hibázott, mert ő maga irányította a kormányt áprilisban, amikor a rendfenntartó erők tüzet nyitottak a demokrácia helyreállításárt tüntetőkre.

A bizottság ezért a Giridzsa Praszad Koirala miniszterelnöknek átadott jelentésben büntetés kiszabását javasolta a királyra. A himalájai országban - ahol eddig szinte félistenként kezelték az uralkodókat - jelenleg nem léteznek a király által elkövetett jogsértések büntetését szabályozó törvények. A bizottság ezért azt is javasolta, hogy a kormány kezdeményezze a vonatkozó jogszabályok megalkotását.

A mészárlásban 19 ember meghalt, több száz megsebesült. A vizsgálat szerint az uralkodó mellett 201 tisztségviselő - köztük a rendőrség és a hadsereg parancsnoka is hibázott a tüntetés leverése miatt.