Meddig tűri meg Németország az idegeneket?

Infostart
2006. november 17. 21:10
A német tartományok belügyminiszterei hosszas tanácskozások után Nürnbergben megállapodtak a már régóta Németországban élő, de tartózkodási engedéllyel nem rendelkező idegenek helyzetének rendezésében. Becslések szerint legalább 200 ezer a megtűrt külföldiek száma.

A berlini kormány javaslatára a tartományi belügyminiszterek két lépcsős tervet dolgoztak ki az eddig csupán megtűrt idegenek helyzetének legalizálására.

Ennek értelmében állandó
tartózkodási engedélyt biztosítanak azok számára, akik már bizonyíthatóan több éve Németországban élnek, bejelentette munkahellyel rendelkeznek, gyermekeik rendszeresen járnak iskolába és folyékonyan beszélnek németül. Ezek számát mintegy 50 ezerre becsülik.

A terv második része a munkahellyel nem rendelkező, de már évek óta itt élő és a nyelvet is jól beszélő idegenekre vonatkozik. Nekik jövő szeptemberig adtak haladékot az elhelyezkedésre, és ha ezt bizonyítani tudják, számíthatnak az állandó tartózkodási
engedélyre.

Becslések szerint az első csoportnak legalább kétszeresét teszi ki a szociális segélyből élő úgynevezett megtűrt idegenek száma, akiket eddig bármikor kitoloncolhattak Németországból.

A tartományi belügyminiszterek megállapodásában két ellentétes tényező játszott fontos szerepet: egyrészt hozzá akartak járulni az egyre rohamosabban elöregedő német társadalom külföldről történő megfiatalításához, másrészt viszont csökkenteni akarták a szociális szervekre nehezedő óriási anyagi terhet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást