Felemás emlékezés a bársonyos forradalomra

Infostart
2006. november 17. 11:39
Szlovákiában és Csehországban is ma emlékeznek meg a bársonyos forradalom 17. évfordulójáról. A szlovák demokratikus ellenzék bírálja, hogy a balközép kormány nem tart semmilyen központi rendezvényt az ünnepen.

Az ellenzéki pártok élesen bírálták, hogy Robert Fico miniszterelnök nem vesz részt semmilyen november 17-ével kapcsolatos megemlékezésen, sőt központi ünnepség sem lesz.

A kormány mindössze egy rövid nyilatkozatot adott ki ezzel kapcsolatban, amelyben ugyan kiemeli, hogy az elmúlt 17 évben sikerült megszilárdítani a plurális demokrácia, a jogállam és a piacgazdaság alapjait, de egyben hozzáteszi, hogy a szociális problémákra nem sikerült megoldást találni.

Mikulás Dzurinda korábbi miniszterelnök szerint a jelenlegi kormány ha nem is ignorálja, de elhanyagolja november 17-ét.

Az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Magyar Koalíció Pártja csütörtökön közösen emlékezett meg a 17 évvel ezelőtti eseményekről.

Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Felkelés terén közel ezren elevenítették fel a 17 évvel ezelőtti eseményeket.

"1989. november 17. alapvető fordulópont volt Csehszlovákia életében, amikor a fasiszta és a kommunista diktatúrát követően megkezdődhetett az ország demokratikus fejlődése" - jelentette ki Mikulás Dzurinda. Szerinte a bolsevizmus még ma is él, ezért nem szabad megfeledkezni erről az ünnepről.

Bugár Béla, az MKP elnöke, aki magyarul is üdvözölte a főváros központi terén egybegyült tömeget, úgy véli, hogy elsősorban a fiatalokat, akik 1989 után vagy közvetlenül előtte születtek, kell tájékoztatni arról, hogy milyen volt az előző rendszer, mit hozott a változás.

Mint mondta, ma már természetes a szólásszabadság, 1989 előtt azonban bárkit elítélhettek, bezárhattak azért, ha nyíltan elmondta véleményét.

Egy most közzétett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek mintegy kétharmada úgy véli, a bársonyos forradalom pozitiv változást hozott életükben, de még mindig sokan vannak olyanok, akik visszasírjak az 1989 előtti társadalmi és szociális viszonyokat. Elsősorban az idősebbek tartják úgy, hogy 1989 előtt könnyebb volt az élet mint most.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást