Titkos kóddal rejtettek el 35 millió dollárt

Infostart
2006. november 16. 05:26
Az amerikai szállodatulajdonos Beatrice Tollman sajátos kódrendszerrel kommunikálva mintegy 35 millió dollárt (7 milliárd forintot) titkolt el az amerikai adóhatóság elől.

A bíróság szerint a Tollman-házaspár a törvények kijátszásával szerezte mérhetetlen vagyonát. A szállodatulajdonos Stanley és Beatrice Tollman a nyolcvanas években gyakori vendégek voltak a Fehér Házban, és Margaret Thatcher brit miniszterelnökkel is baráti kapcsolatot ápoltak.

A kiadatási eljárás 2004 óta tart, a férfi ellen kevesebb, felesége ellen több bizonyíték gyűlt össze.

A vád szerint a házaspár a kilencvenes években bankszámlát nyitott a Nagy-Britanniához tartozó Csatorna-szigeteken, és az oda utalt 35 millió dollárról nem tájékoztatta az amerikai adóhivatalt.

Amikor a házaspár megtudta, hogy a Csatorna-szigetek hatóságai terhelő bizonyítékokat küldtek róluk az Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába utaztak, bízva a kedvezőbb elbírálásban.

A pár tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, szerintük egy fanatikus New York-i ügyész üldözi őket.

A begyűjtött bizonyítékok szerint Beatrice Tollman egy sajátos kódrendszert használt, amikor amerikai megbízottaival tárgyalt. Ebben a nyelvben a kötet vagy könyv szó az ezer pénzegység megfelelője volt, az egyes személynevek pedig a valutanemet helyettesítették.