Már csak öt év börtön a házasságon kívüli szexért

InfoRádió / MTI
2006. november 15. 18:38
Elfogadta a pakisztáni parlament a kormány javaslatát arról, hogy ne a szigorú iszlám ítélkezés, hanem a büntető törvénykönyv rendelkezzen a nemi erőszakkal és a házasságtöréssel összefüggő bűncselekményekről.

A nők védelmét szolgáló jogszabályt - amelynek szavazásán a fundamentalisták nem vettek részt - még a pakisztáni felsőháznak is jóvá kell hagynia.

A parlament egyik szóvivője elmondta: a törvényjavaslat alapján a házasságon kívüli, megegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot a jövőben öt évi börtönnel vagy 10 ezer rúpia (mintegy 33 ezer forint) pénzbírsággal büntetik, de az új törvény tiltja a 16 évnél fiatalabb lányokkal való szexuális kapcsolatot.

A kabinet szeptember közepén már elhalasztotta a törvénymódosítás parlamenti vitáját az iszlám konzervatívok nyomására, akik a parlamentből és a tartományi gyűlésekből való kivonulással fenyegetőztek.

Saukát Aziz miniszterelnök a parlament alsóháza, a nemzetgyűlés előtt arról biztosította a képviselőket, hogy a tervezet megfelel a Korán és más iszlám szent szövegek előírásainak.