A politikus őszinte vallomása: ez "a legképtelenebb feladat"

InfoRádió / MTI
2006. november 10. 11:50
Január elsejétől új főtitkára lesz az ENSZ-nek a dél-koreai külügyminiszter személyében. Ban Ki Mun szöuli búcsúbeszédében úgy vélekedett, hogy főtitkárként "a legképtelenebb feladatra" vállalkozik.

Elbúcsúzott posztjától a dél-koreai külügyminiszter, aki januártól az ENSZ főtitkári posztját tölti majd be. "Úgy érzem, mintha egy lakatlan szigetre kerülnék teljesen egyedül" - vallotta meg Ban Ki Mun, aki a jövő héten már New Yorkba utazik, hogy megkezdje a felkészülést a főtitkári hivatal átvételére.

Az elérzékenyült diplomata azt is elárulta, hogy kissé nehéz szívvel távozik posztjáról az észak-koreai atomválság megoldatlansága miatt.

A ghánai Kofi Annan utódjának októberben megválasztott Ban Ki Mun személyében másodszor kerülhet ázsiai származású főtitkár az ENSZ élére. A politikus 2004-ben lett Dél-Korea külügyminisztere, s fontos szerepet töltött be az észak-koreai atomválság rendezésére irányuló nemzetközi erőfeszítésekben.

Tervei szerint ENSZ-főtitkárként is kiemelt kérdésként fogja kezelni Észak-Koreát, és maximálisan törekedni fog a válság megoldására.

A főtitkárként rá váró kihívásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "félelmetes" feladatnak tartja a regionális konfliktusok, a terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek felszámolása érdekében folytatott küzdelmet, valamint az ENSZ belső reformfolyamatának irányítását.

Ban Ki Mun támogatásáról biztosította Szong Ki Mun dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadót, aki őt váltja majd a külügyminiszteri poszton.