Jamie Oliver brit mesterszakács azon törekvése, hogy a diákok étkezzenek egészségesebben az iskolai kantinban, azt eredményezte, hogy jelentősen csökkent azoknak a gyermekeknek a száma, akik a menzákon ebédelnek.
A szigetországban 59 helyi iskolavezetőt kérdeztek meg, közülük 35 azt mondta, hogy az utóbbi időben kevesebb diák eszik az iskolai menzán, és mindössze 6 mondta azt, hogy emelkedett a kantinlátogatók száma.
Az alacsony tápértékű egészségtelen iskolai ételek elleni harcot a televízióból is jól ismert mesterszakács, Jamie Oliver indította el Nagy-Britanniában.
Korábban a diákok szinte csak sült krumplit, hamburgert és pizzát ettek. A "pucér szakács" televíziós kampányt is indított annak érdekében, hogy rábírja a kormányt: költsön többet a gyermekek ételeire.
Múlt szeptemberben létre is jött egy intézet azzal a céllal, hogy táplálóbb ételek kerüljenek az iskolások asztalára.
Judy Hargadon, az intézet vezetője szerint néhány iskolának sikerült is elérnie egy szemléletváltást a diákoknál.
Reméli, hogy azok a gyerekek, akik most még ellenállnak, idővel megbarátkoznak a zsírszegény ételekkel.