Hatalmas botrány lett a németországi áramkimaradásból

InfoRádió / MTI
2006. november 5. 17:08
Politikai botránnyá dagadt vasárnapra Németországban a több nyugat-európai országot is sújtó, előző éjszakai áramkimaradás, amelyet egyértelműen a német hálózat meghibásodása okozott.

A berlini kormány vasárnap délután élesen támadta a német energiaszolgáltatókat, mindenekelőtt az E.ON konszernt, amely Európa legnagyobb villamosenergia- és gázellátójának számít.

A szombat éjszakai német "rövidzárlat" miatt Franciaországban mintegy ötmillió fogyasztó, azaz a lakosság 10 százaléka maradt áram nélkül.

Értesülések szerint Franciaországban évtizedek óta nem volt ilyen méretű áramkimaradás. Hasonló áramszünetek voltak Olaszország, Belgium és Spanyolország több körzetében is.

Áram nélkül maradtak a háztartások több német tartományban, így Észak-Rajna-Vesztfáliában, Bajorországban, Baden-Württembergben és Saarvidéken, de az áramszünet csekélyebb mértékben szinte az összes tartományt sújtotta.

Az országban a legnagyobb csapás ugyanakkor a német államvasutat érte, több mint száz vonat hosszabb-rövidebb ideig tartó megállásra kényszerült. Rövid időre megbénult a forgalom a kölni repülőtéren, és átmeneti ideig a tartalék aggregátorok üzembe helyezésére volt szükség.

Nagykoalíciós egyetértés az E.ON felelősségéről

A német kormány két minisztere is rendkívül keményen bírálta az ország energiaszolgáltatóit, mindenekelőtt az E.ON-t. Mind a szociáldemokrata Sigmar Gabriel környezetvédelmi, mind pedig a konzervatív Michael Glos gazdasági miniszter felszólította az energiaszolgáltatókat törvényes kötelezettségeik teljesítésére, és ennek keretében a biztonságos áramellátás szavatolására.

A két miniszter egyaránt azt hangoztatta, hogy a szombat éjszakaihoz hasonló áramkimaradások nemcsak az emberek számára okoznak óriási bosszúságot, hanem a gazdaság számára is felmérhetetlen kockázatot jelenthetnek.

Hatalmas nyereség, elavult hálózatok

Sigmar Gabriel követelte, hogy a német energiapiacot uraló négy cég - köztük az E.ON és az RWE áramszolgáltató - hatalmas nyereségeinek egy részét a hálózatok felújítására fordítsa. A miniszter annak a nézetnek adott hangot, hogy az országos vezetékek sürgős szanálásra szorulnak.

Michael Glos a kormány nevében az E.ON-t a történtek, illetve az okok maradéktalan feltárására szólította fel. Hangsúlyozta, hogy a gazdasági minisztérium haladéktalanul várja a konszern jelentését.

Hangsúlyozta: a kormánynak és az energiaszolgáltató cégeknek közös erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy ilyen esetek ne ismétlődhessenek meg.

Az ellenzék is egyetértett a két miniszter kritikájával

Az ellenzéki pártok több magas rangú képviselője szintén azzal vádolta az energiaszolgáltató cégeket, hogy - mint fogalmaztak - hatalmas profitra tesznek szert, de keveset törődnek a fogyasztókkal.

Egyelőre nem ismeretes, hogy mi okozta a németországi elektromos hálózat meghibásodását. A szakértői vizsgálatot az E.ON és az RWE közösen folytatja. Az E.ON szóvivője szerint nem kizárt, hogy a valódi ok feltárása napokat, sőt heteket vehet igénybe.

Az E.ON egyébként 56 milliárd eurós forgalommal Európa legnagyobb magán áram-, illetve gázszolgáltatója. A konszern mintegy húsz európai országban több mint 30 millió fogyasztóval rendelkezik. Piaci pozíciói mindenekelőtt Skandináviában, Nagy-Britanniában, továbbá Közép- és Kelet-Európában erősek.