Volt rendőrök a letartóztatott újságírók között

Infostart
2006. november 1. 14:47
Egy kolozsvári lapkiadó vállalat öt vezetője, és újságírója ellen adott ki letartóztatási parancsot a kolozsvári bíróság. A szervezett bűnözés elleni rendőrségi osztály vizsgálatai szerint a Gazeta tröszt újságírói a védelmi zsarolással rokon praktikákat alkalmaztak.

Ha jó pénzen hirdetsz az újságunkban, nem közöljük a disznóságaidat leleplező tényfeltáró riportot - valahogy így hangozhatott az az ajánlat, amelyet az egyik kolozsvári lapcsoport vezetői üzletembereknek, hivatalvezetőknek, politikusoknak szegeztek. A Gazeta lapcsoport öt vezetőjét 29 napra helyezték vizsgálati fogságba, miután a szervezett bűnözés elleni rendőrségi csoport fekete álarcos fegyveresei rohamozták meg kedden a Gazeta de Cluj és a Buna ziua Ardeal szerkesztőségét.

A rendőrök számítógépeket, iratokat vittek el a szerkesztőségekből, mindkét lap kénytelen volt felfüggeszteni megjelenését. A letartóztatott újságírók között van a cégcsoport tulajdonos igazgatója, Liviu Man, aki a 90-es évek elején a BBC román adásának kolozsvári tudósítójaként szerzett hírnevet magának. Man később a közszolgálati televízió kolozsvári stúdiójának hírigazgatója volt, és a köztelevízió országos hírigazgatói tisztségét is megpályázta.

Bilincs került annak a Ioan Otelnek a kezére is, aki tavalyig a Kolozs megyei rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályát vezette. Õ az után tért át az újságírói pályára, hogy egy prostituálthálózat működésének a fedezése miatt eltávolították a rendőrség soraiból.

Man kolozsvári, nagyváradi, marosvásárhelyi, besztercei és hunyadi lapjainál megannyi bukott rendőr, ügyész, bíró kapott menedéket. A vádak szerint az ő segítségükkel fejlesztették egyre tökéletesebbekre a zsarolás technikáit. A romániai újságíró társadalom egyelőre helyeslően viszonyult a rendőrségi akcióhoz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást