Német hiányszakmák, ahova vendégmunkásokat várnak

Infostart
2006. november 1. 15:49
Németországban a gazdasági fellendülés érezteti hatását az építkezés terén is, a kilátás azonban mégsem rózsás, mert egy ideje komoly hiány mutatkozik szakemberekben és kőművesekben.

A vészharangot az építőipari szövetség elnöke kongatta meg Berlinben. Rámutatott arra, hogy tartósan elakadhat a már régóta remélt fellendülés az építkezések terén, ha nem sikerül gyors megoldást találni a szakemberek és kőművesek terén fellépett hiányra.

Az elmúlt évek gazdasági pangása súlyosan visszavetette az építőipart is és emiatt egyre kevesebben mentek építészmérnöknek.

Ezen a téren a hiány csak fokozatosan pótolható, viszont - mint az építőipari szövetség elnöke kifejtette: a kőművesek és segédmunkások viszonylatában a szükségletet könnyen lehetne külföldi, elsősorban kelet-közép-európai vendégmunkásokkal pótolni, azonban ők inkább Nagy-Britanniát vagy Írországot választják, mert ott nem fenyegeti őket a bürokrácia.

Mint emlékezetes az év elején is kiváltképpen Dél-Németországban a vámhatóságok ismételt razziákat hajtottak végre az építkezéseken és embercsempészés, valamint a munkaügyi szabályok megsértése címén sorozatban kényszerítettek távozásra időszaki munkára alkalmazott magyar állampolgárokat is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást