Cseh sör és lengyel csoki van, magyar újság nincs

Infostart
2006. november 1. 10:48
Az új európaiak szabad nagy-britanniai és írországi munkavállalása nyomán egyre nagyobb az igény ezekben az országokban is a lengyel és a cseh sörökre - közölte az egyik nagy sörgyár. A külföldre költözött dolgozók ugyanis hazai ízekkel próbálják enyhíteni honvágyukat. Emellett azonban új piacot teremtettek hazájuk termékeinek.

Kelendő a lengyel sör Írországban és Nagy-Britanniában. A Tyskie nevű márkából idén május és október között ötször többet adtak el, mint tavaly ilyenkor - jelentette a sörfajtát gyártó SABMiller.

A lengyel nedű más márkák, például a Zywiech és a Lech mellett betört a brit szupermarketekbe és a sarki ábécékbe is. Emellett kapható az egyre-másra nyíló lengyel éttermekben és vodka bárokban is.

A kint dolgozó lengyelek, csehek és mások mellett a bennszülött britek és írek is egyre inkább megismerik ezeket a márkákat, bár körükben inkább a cseh sörök hódítanak.

Piaci szakértők szerint a román Ursus is megugró eladásokra számíthat, miután az ország jövőre csatlakozik az Unióhoz. Igaz, a román munkavállalók csak korlátozott számban vállalhatnak majd munkát a két országban és egy részük amúgy is inkább Spanyolországban, vagy más mediterrán országban dolgozna szívesebben.

Nagy-Britanniában ugyanakkor a sör mellett a lengyel ételek is betörtek a piacra. Az általában török és dél-ázsiai - például pakisztáni boltok polcain is egyre több a lengyel kolbász, töltött káposzta konzerv, savanyúság, vagy az lengyel édesség. Emellett pedig megjelentek már a kifejezetten lengyelek által üzemeltetett üzletek is.

A hivatalos statisztika szerint 230 ezer lengyel dolgozik legálisan a szigetországban, de becslések szerint valójában több mint kétszer ennyien vannak.

Az angliai magyarok ugyanakkor nem képviselnek ekkora vásárlóerőt - bár van magyar cukrászda és a korábbi kettőből egy magyar étterem még mindig üzemel, Londonban továbbra is várat magára az első, kifejezetten magyar ételt és újságokat árusító bolt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást