Hatan meghaltak a tüntetések alatt

InfoRádió / MTI
2006. október 28. 11:53
Egy amerikai újságírót és két mexikói férfit lőttek le pénteken a mexikói Oaxaca városában, ahol a helyi kormányzó távozását követelő baloldali tüntetők barikádokat emeltek az utcákon, és összecsaptak más fegyveresekkel. Többen megsebesültek.

A halálos áldozatok között van Bradley Roland Will amerikai újságíró, aki hetek óta küld írásos és képes beszámolót a dél-mexikói városban már ötödik hónapja tartó tüntetéssorozatról.

Lizbeth Cana, a város főügyésze a baloldali tüntetőket okolta a véres erőszakcselekményekért. Kijelentette, hogy az úttorlaszokat eltávolítani akaró fegyveresek feldühödött helyi lakosok voltak, akik csupán meg akarták védeni magukat.  

Tony Garza, az Egyesült Államok mexikóvárosi nagykövete azonban úgy vélte, hogy a rendőrség lépett fel fegyverrel.

A tüntetők szerint Ulises Ruiz kormányzó rendelte ki a fegyvereseket ellenük.

A tüntetők, akik között sok pedagógus van, öt hónapja lepték el a történelmi város utcáit, barikádokat emelve, járműveket gyújtva fel. A kormányzó távozását követelik, mondván, hivatalát csalással és erőszakot alkalmazva nyerte el a 2004-es választásokon.

A pedagógusok jobb munkakörülményeket és béremelést is követelnek.

Az elmúlt hetekben a tüntetők és a rendőrség, valamint a fegyveresek közötti összecsapásokban legalább hatan vesztették életüket.