Fideszes EP-képviselők: Rasmussen "vak szolidaritása"

InfoRádió / MTI
2006. október 26. 13:07
Szavainak visszavonására kérték a Fidesz európai parlamenti képviselői Poul Nyrup Rasmussent, az Európai Szocialisták Pártjának elnökét a dán politikusnak arra a levelére reagálva, amelyet az Európai Néppárt elnökéhez, Wilfried Martenshez intézett.

A levélben Rasmussen a belga kereszténydemokrata politikus október 23-ai budapesti fellépését, a Fidesz-gyűlésen elhangzott beszédét bírálta.

"Elnök úr, önt valakik valamiért csúnyán félrevezették. Mi, a Fidesz európai parlamenti képviselői meghívjuk önt Magyarországra, hogy saját szemével győződhessen meg arról, mi az igazság" - áll a Brüsszelben ismertté vált közleményben.

A fideszes európai képviselők azt írják: "nem tudjuk elhinni, hogy egy felelős európai demokratát, mint Önt miképp vezethettek ennyire félre, immár nem először az elmúlt hetek magyarországi eseményeivel kapcsolatban. A levelében írott, valóságot elferdítő hamis szavakat valakik az ön szájába adták, és ezzel az Ön és pártja hitelét fenyegetik. Amit Ön ír, az nem igaz, valakik Önnek nem mondtak igazat, és Önt is azon politikusok körébe sodorták, akik hazugsággal akarják félrevezetni az embereket ".

"Szemben azzal, amit Ön ír, ma Magyarországon a demokráciát, a jogállamiságot nem valamely ellenzéki párt, vagy ellenzéki politikus fenyegeti, hanem maga az ország miniszterelnöke, aki elismerte, hogy hatalmát csalárdsággal szerezte, amikor a választások megnyerése érdekében másfél évig halasztotta a deficit megfékezését, a magyar gazdaság valós adatait eltitkolva félrevezette az embereket" - olvasható a dokumentumban.

"Szemben azzal, amit Ön ír, ma Magyarországon a szabadságjogokat nem az utcán tüntető fegyvertelen emberek fenyegetik, hanem a hatalmát féltő miniszterelnök, akinek utasítására a rendőrség a tüntetők ellen a nemzeti ünnepen 16 éves demokráciánk történetében a legbrutálisabb eszközöket vetette be. Az fenyegeti, aki szándékosan provokálta a gyülekezési jogukat gyakorló embereket, aki - a független emberjogi szervezetek szerint is - túllépte a jogállamban elfogadható mértékű rendőri fellépés határát" - írták a politikusok.

"Szemben azzal, amit Ön ír, a Fidesz október 23-án békés megemlékezést tartott. és nem tüntetést, amelyen fejet hajtottunk a forradalom előtt. Szemben azzal, amit Ön ír, Wilfried Martens elnök úr Orbán Viktorral együtt Sólyom László magyar köztársasági elnök úr meghívására részt vett az államfők, miniszterelnökök, köztük Barroso úr jelenlétében megtartott hivatalos állami ünnepségen" - folytatódik a levél.

"Szemben azzal, amit Ön ír, a hetek óta az utcán tüntető embereket nem Orbán Viktor, nem a Fidesz hergelte fel, hanem a miniszterelnök hazugságai. Ezek az emberek a jogaikat gyakorolják, s ez így van akkor is, ha nem minden szavukkal értünk egyet. De egy dán politikusnak nem hiszem, hogy leckét kellene adni arról, hogy mit jelentenek a jogállamiság koppenhágai kritériumai" - írták a fideszes EP-képviselők.

"Elnök úr! Kérjük, vonja vissza szavait. A párt alapú vak szolidaritás Önt egy olyan útra sodorta, ahol nem a demokraták, hanem a hazugság jár" - zárul a közlemény, amelyet a fideszes képviselők nevében Schmitt Pál és Szájer József jegyez.