Százezer nyulat akarnak kilőni 1,5 milliárdért

Infostart
2006. október 25. 11:45
Az európai tengerészek által betelepített és elszaporodott nyulak veszélyeztetik a Macquarie sziget élővilágát, egyebek mellett több veszélyeztetett madárfajt. A WWF természetvédelmi szervezet kezdeményezte a rágcsálók kilövését.

Az 1800-as években betelepített, mára 100 ezres létszámban élő nyulak lelegelik a domboldalak növényzetét, ami földcsuszamlásokhoz vezet, valamint lerombolják a madarak fészkeit az Antarktiszhoz közel fekvő Macquarie szigetén.

A Tasmániától 1500 kilométerre lévő, Ausztráliához tartozó földdarabon négymillió tengeri madár fészkel, köztük két veszélyeztetett albatroszfaj is. A szigeten szaporodik mintegy 850 ezer pár királypingvin és 100 ezer fóka is.

A 34 kilométer hosszú és 5 kilométer széles Macquarie-n - amely 1997 óta a világörökség részének számít - nemrég az albatroszok egyik fészkelőhelyének fele pusztult el egy földcsuszamlás miatt.

Most már az ausztrál zöldek és a WWF együtt kérik a nyulak, valamint a szintén sok kárt okozó patkányok és egerek kiirtását, amely a tervek szerint 7,5 millió dollárba (mintegy 1,5 milliárd forint) kerül majd.