Kárörvendő a szlovák sajtó a zavargások után

Infostart
2006. október 25. 10:48
A szlovákiai sajtó továbbra is nagy terjedelemben ecseteli a magyarországi eseményeket. A lapok szerint a magyarok most azon veszekszenek, ki okozta a zavargásokat.

A szlovákiai napilapok továbbra is kiemelt helyen foglalkoznak az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójának ünnepségeivel, illetve a budapesti utcai zavargásokkal. A Pravda szerint Magyarország óriási nemzetközi blamázst szenvedett el, és szinte az egész világ előtt lejáratta magát.

A SME Forradalom, blamázs és hazugságok címmel közöl kommentárt a budapesti eseményekről. A cikkíró szerint az ünnepség még Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt vezetőjét is meghatotta volna, hisz az utcai tüntetőknek sikerült mozgásba hozniuk egy tankot. Slota korábban éppen tankokat kivánt volna küldeni Budapestre.

A cikkíró elsősorban az ellenzéki politikusokat marasztalja el azért, hogy az ünnepség blamázsba torkolt. Senki nem követeli Orbán Viktortól, hogy hamis egységet színleljen, ám hatalmában állt, hogy oktober 23-át kihagyja az általa vezetett permanens kampányból - véli szerző.

Gyurcsány Ferenc emlékezetes beszéde, mely kiváltotta a hosszantartó válságot, a demokráciában jó ok a lemondásra - hangsúlyozza a SME cikkirója.

Amennyiben viszont a kormányfő nem lép vissza, nem lehet lemondását kikényszeríteni pusztító következményekkel járó polgári engedetlenség szervezésével - olvasható a SME cikkében.

Elszalasztott áhítat

Az Új Szó számos magyarországi témájú írása mellett ankétot közöl, merlynek résztvevőik kifejtik véleményüket a budapesti zavargásokról. A Csemadok országos elnöke, Hrubik Béla szerint végtelenül elszomoritó, hogy a nemzet egy ilyen ünnepet sem képes közösen, békében megülni.

Bugár Béla, az MKP elnöke szomorúnak nevezte, hogy arról kell cikkeznie a nemzetközi sajtónak, hogy Magyarországon tüntetnek és lőnek. Bugár szerint mindkét oldal elszalasztotta a lehetőséget, hogy az egész világ áhitattal tekintsen a szabadságharc hőseire és Magyarországra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást