Erős országok belügyei a terror ellen

Infostart
2006. október 25. 13:18
A terrorizmus elleni harcról egyeztet két napon át hat uniós tagállam belügyminisztere. A házigazda brit miniszter német, francia, spanyol, olasz és lengyel kollégáját látja vendégül.

Meg lehet-e előzni a terrorakciókat? - ez lesz a fő kérdése annak a kétnapos találkozónak, amelyet az Egyesült Királyságban tartanak.

Az úgynevezett G6 csoport belügyminiszterei emellett a szélsőséges nézetek elleni fellépésről, az illegális bevándorlásról, az útvonalak felszámolásáról, a kábítószer- és embercsempészet visszaszorításáról, valamint az áfa-csalások mérsékléséről is egyeztetnek.

A házigazda brit belügyminiszter német, francia, spanyol, olasz és lengyel kollégáját hívta meg a szigetországba. A G6 csoport 2003-ban jött létre, akkor még 5 taggal, majd az EU bővítése után Lengyelország is csatlakozott hozzájuk.

Noha formálisan a csoportnak nincs döntéshozó szerepe, a befolyása mégis nagy, hiszen a hatok klubja országaiban lakik az Európai Unió lakosságának mintegy háromnegyede. Ezzel a bázissal pedig komoly befolyással bír a közösségi politikák alakítására.

A mostani találkozón leginkább a tapasztalatokról egyeztetnek a felek. A találkozót nem sokkal azután tartják meg a szigetországban, hogy a brit hírszerzés közölte: az Egyesült Királyság lett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elsőszámú célpontja, és félő, hogy a tavalyi londoni, több mint 50 halálos áldozatot követelő robbantássorozat még csak a kezdet volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást