"A magyarság világtörténelmet írt"

Infostart
2006. október 24. 05:05
Erdélyben szinte nincs olyan magyar lakta település, amelyiken ne emlékeztek volna meg valamilyen formában az ötven évvel ezelőtt kirobbant magyar forradalomról.

"A magyarság világtörténelmet írt 1956-ban, pedig csak a saját történetét kívánta alakítani" - Cseh Áron kolozsvári főkonzul utalt vissza e gondolattal, az ötven évvel ezelőtt történtekre a magyar nemzeti ünnepen tartott kolozsvári állófogadáson.

Erdélyben szinte nem is akad olyan magyarlakta város vagy község, ahol ezekben a napokban ne emlékeznének meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulójáról. Helyenként előadássorozatot, kiállítást, máshol fáklyás felvonulást időzítettek az évforduló napjára.

Sepsiszentgyörgyön és Kovásznán is emlékműavatással tisztelegtek az '56-os események magyarországi, erdélyi, valamint háromszéki áldozatai előtt. A szabadságharc nyomán börtönbe vetett mintegy 1500 erdélyi '56-os emlékét őrzi az Erdélyi Unitárius Egyház kolozsvári püspökségén leleplezett emléktábla is.

Csíkszereda egyik központi utcájában 56 vadgesztenyefát ültettek a napokban. A Magyar Köztársaság főkonzulátusa előtti téren az esti órákban leplezték le az Ercsey Ferenc helyi képzőművész által készített '56-os emlékművet. Az avatóünnepséget követően Szabó Béla főkonzul több mint harminc erdélyi ötvenhatosnak nyújtotta át a Magyar Köztársaság által az 50. évforduló alkalmából alapított A szabadság hőse emlékérmet.

A központi erdélyi ünnepséget a hétvégén, Kolozsváron tartották. Ezen Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke mondott beszédet, és erdélyi ötvenhatosoknak adott át magyar állami kitüntetéseket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást