Megállapodás a patikaliberalizációról Portugáliában

InfoRádió / MTI
2006. október 19. 10:44
Novemberben írja alá a portugál kormány a portugál gyógyszerészkamarával a patikaliberalizációról szóló megállapodást - közölte Correia de Campos portugál egészségügyi miniszter.

A portugáliai patikaliberalizáció lényegében lehetővé teszi, hogy bárki, illetve bármilyen jogi személy gyógyszertárat nyisson bizonyos szabályok betartásával. Emellett a recept nélkül kapható gyógyszereket forgalmazni lehet a patikákon kívül is.

A portugál kormány idén február 10-én állapodott meg a gyógyszerész kamarával a liberalizáció elveiben. Megállapodtak abban is, hogy a gyógyszertárak nyitva tartását heti 55 órára növelik, és megvizsgálták a forgalmazott gyógyszerek árának csökkentési lehetőségeit, valamint az ingyenes gyógyszerellátás feltételeit.

A gyógyszertáraknak lehetőségük nyílik arra, hogy versenyeztessék a gyógyszergyártókat, illetve külföldről is behozhatnak majd gyógyszert.

A kormány és a gyógyszerészkamara megállapodása értelmében a patikákban is térítésmentesen lesznek kaphatók azok a gyógyszerek, amelyekhez a krónikus betegségekben szenvedők eddig csak a kórházakban jutottak hozzá ingyen.

A gyógyszertárnyitás feltételei közé tartozik, hogy minden üzletet képzett gyógyszerésznek kell irányítania, illetve meghatározták, hogy minimum milyen távolságra lehetnek egymástól a patikák.

A Diário Económico beszámolt arról is, hogy az idén szeptemberig 1,06 milliárd eurót tettek ki az állami gyógyszerkassza költségei.

Ez az összeg jelentős mértékben a tervezetten belül maradt, az év első kilenc hónapjában a költségvetés 35 millió eurót tudott megtakarítani a társadalombiztosítási rendszeren belül forgalmazott gyógyszerek állami támogatásán.