Döbbenetes képek a szerb katonai lőszerraktár megsemmisüléséről

Infostart
2006. október 19. 17:15
Felrobbant egy katonai lőszerraktár Belgrádtól csaknem 150 kilométerre délre, Paracin laktanyájában. A robbanássorozat csütörtök reggel 4 óra körül csaknem 40 percig tartott, a szemtanúk szerint borzalmasabb volt a NATO bombázásánál.

Nem kizárt, hogy szabotázs történt csütörtök hajnalban, amikor felrobbant a szerbiai Paracin laktanyájában tárolt mintegy 3,5 tonna lőszer - jelentette ki az eset vizsgálatával megbízott bíró.

Halálos áldozatokról nem lehet tudni, sebesültek azonban vannak. A helyszínen még délelőtt 10 órakor is robbanást észleltek. A környéken bezárták az óvodákat és az iskolákat, és 40 busz van készültségben a lakosság esetleges evakuálására.

Rosszabb, mint a NATO-bombázás

Az egyik paracini lakos a BBC brit közszolgálati médiumnak azt mondta, hogy három nagy és ötven kisebb robbanást hallott: "komoly pánik tört ki a városban... Rosszabb volt, mint az 1999-es NATO-bombázás".

Paracinban az ablakok keretestül szakadtak ki a helyükről, az üvegek pedig még a 20 kilométerrel arrébb fekvő települések házaiban is kitörtek. A helyszínen mintegy 200 méter magasba tört fel a láng és a füst.

A katonai objektumtól nem messze fekszik a Bulgária és Görögország felé vezető autópályától, amelyen azonnal leállt a forgalom.

Leghamarabb három nap múlva mehetnek be

A szerb belügyi szóvivő szerint időbe telik mire kivizsgálják az okokat, ráadásul legkorábban három nap múlva közelíthetik meg a robbanás epicentrumát a szakemberek. A robbanások még késő délelőtt is hallatszottak a városban.

Paracin utcáin a szokásosnál több most a rendőr, a katona és tűzoltó. A városban gondot jelent az áramellátás, mert az egyik távvezeték is megsérült a robbanásban.

Túl sok a hanyagság

A szerbiai Vöröskereszt segélyt küldött Paracinba: többszáz takarót és hálózsákot, valamint az ajtók- és ablakok pótlására alkalmas fóliát, élelmiszert, és higiéniai eszközöket. A város egyik kerületéből, amely a legközelebb fekszik a katonai raktárhoz, kiköltöztették a lakókat.

Egy katonai elemző a b92 belgrádi rádiónak azt mondta: ilyen robbanássorozat bekövetkezéséhez legalább 10-15 dolognak kell egyszerre történnie. Ljubodrag Stojadinovic úgy vélte: túl sok hanyagság van a raktárak őrzése körül.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást