Népszavazást akar az autonómiájáról a Székely Nemzeti Tanács

InfoRádió / MTI
2006. október 8. 17:11
Székely Nemzetgyűlés összehívásáról döntött és a Székelyföld autonómiájáról szóló népszavazás kiírását szorgalmazta a Székely Nemzeti Tanács hétvégi sepsiszentgyörgyi ülésén.

A szervezet döntéshozó testülete a Székelyföld autonómiájáról szóló népszavazás kiírását sürgette, mégpedig Románia január 1-jén esedékes európai uniós csatlakozása előtt.

Csapó I. József, a szervezet elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy még az idén ki kell írni a Székelyföld autonómiája tárgyában a népszavazást, ugyanis szerinte Románia csatlakozása után az EU tagállamai az ország belügyének tekintik majd a kérdést, ezáltal megszűnik a nemzetközi nyomásgyakorlás lehetősége. Véleménye alátámasztására a szlovákiai példát említette, mondván, hogy Európa nem reagált a magyarságot ért sérelmekre.

Csapó szerint azért ellenzik a népszavazás megszervezését a román hatóságok, mert annak eredményét figyelembe kellene venniük. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett - akárcsak a vita során több felszólaló -, hogy egy kellőképpen elő nem készített népszavazás inkább ártana az ügynek, mint használna.