Meggyilkolták a kormányt bíráló újságírót

InfoRádió / MTI
2006. október 8. 11:01
Lakóházának liftjében találták meg Moszkvában egy orosz újságírónő holttestét. Anna Politkovszkaja írásaiban élesen bírálta a Kreml-t és a csecsen háborút. A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint meggyilkolása összefügg újságírói tevékenységével.

Mély megdöbbenéssel fogadta Anna Politkovszkaja orosz újságírónő meggyilkolásának hírét az Európa Tanács. Terry Davis, a szervezet főtitkára úgy fogalmazott: elvárja a kivételesen bátor újságírónő halála körülményeinek gyors és meggyőző feltárását.

Az Amnesty International közleményében alapos és pártatlan vizsgálatot szorgalmaz a bűncselekmény hátterének felderítésére, továbbá azt követeli az orosz kormánytól, hogy sürgősen intézkedjen az országban dolgozó jogvédők és az észak-kaukázusi térségben dolgozó független újságírók biztonságos munkakörülményeinek megteremtése érdekében.

Anna Politkovszkaját a csecsenföldi demokrácia érdekében tett erőfeszítéseiért tavaly Stockholmban Olof Palme-díjjal tüntették ki. Az újságírónőnek több könyve jelent meg hazájában és külföldön, és számos kitüntetés mellett 2001-ben megkapta az Amnesty International emberi jogi újságíróknak alapított világdíját.