Megöltek egy Kreml-bíráló orosz újságírónőt

InfoRádió / MTI
2006. október 7. 17:12
Megölték szombaton délután Anna Politkovszkaja orosz ellenzéki újságírónőt, a Kreml és a csecsen háború bírálóját, akit a csecsenföldi demokrácia érdekében tett erőfeszítéseiért tavaly Stockholmban Olof Palme-díjjal tüntettek ki.

Az agyonlőtt újságírónő holttestét moszkvai lakóházának liftjében találta meg egy szomszédja. Az orosz államügyészség szóvivője és Politkovszkaja lapjának, a Novaja Gazetának főszerkesztője megerősítette a halálhírt. Az ügyészség vizsgálatot indított szándékos emberölés gyanújával.

Politkovszkajának több könyve jelent meg hazájában és külföldön, és számos kitüntetést kapott. Rendszeresen publikált cikkeket arról, hogy a Kaukázusban robbanásveszélyes a helyzet, ellentmondva Vlagyimir Putyin orosz elnök normalizálódásról szóló értékeléseinek.

Afganisztánban két német újságírót öltek meg


Meggyilkoltak Afganisztánban két német újságírót, mindkettő a Deutsche Welle német rádióállomás számára dolgozott - erősítette meg szombaton délután a berlini külügyminisztérium.

A minisztérium szóvivője részleteket nem közölt, csupán arról tájékoztatott, hogy Németország kabuli nagykövetsége szoros kapcsolatban áll az afganisztáni hatóságokkal, és igyekszik felderíteni a merénylet körülményeit.

A tálib rezsim megdöntése óta először fordult elő, hogy német újságírókat gyilkoltak meg Afganisztánban. A tálibok egyébként cáfolták, hogy közük lenne a gyilkossághoz.