Az anyák elveszítették jogukat az egyenlő fizetésre

Infostart
2006. október 4. 08:06
Az Európai Bíróság keddi ítélete szerint nem jár ugyanaz a fizetés azoknak a nőknek, akik "gyesről, gyedről" térnek vissza munkájukhoz, mint azoknak a férfiaknak, akik ugyanabban a munkakörben dolgoznak, de nem voltak távol.

Az iránymutatást sokan az elmúlt 10 év legdiszkriminatívabb döntésének tartják. Annak köszönhetően egy nőnek kevesebbet fizethetnek a vállalatok, még akkor is, ha képességük, és az általuk elvégzett munka megegyezik férfi társaikéval.

Az ügyet Bernadette Cadman, egy 44 éves manchesteri egészségügyi felügyelő kezdeményezte, miután a gyermekvállalásból visszatérve 13 ezer fonttal (több mint 5,2 millió forint) kapott kevesebbet, mint férfi kollégái.

A hölgy az angliai munkaügyi perét megnyerte, de a fellebbviteli bíróság az Európai Bíróság elé vitte az ügyet.

Bernadette Cadman igazságtalannak tartja a döntést, amely kimondja: megalapozatlan vélekedés, hogy a szülés után visszatérő nőknek meg kellene emelni a fizetését.

Egy, a nők jogáért küzdő európai szervezet elnöke szerint a döntés igazságosabb lenne akkor, ha több férfi vállalná, hogy otthon marad gyermekével, és a gyermeknevelés nem kizárólag a nők feladata lenne.