"Miért akarják, hogy hazudjunk a népünknek?"

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 30. 14:02
Irán napokra sem függeszti fel az urándúsítást - jelentette ki az ország elnöke az egyetemi tanévnyitón elmondott beszédében. Az Egyesült Államok szigorította az ország elleni szankciókat.

Az iráni elnök szerint a külföldi országok először hat hónapra szóló felfüggesztést kértek, majd három, majd pedig egy hónapot, míg most néhány napos felfüggesztést kérnek, és azt javasolják, hogy Irán hivatkozzon technikai problémára.

"Mi azt mondjuk nekik: nincsenek technikai problémáink, amelyek indokolnák a felfüggesztést. Miért akarják, hogy hazudjunk a népünknek?" - hangzott el Mahmúd Ahmadinezsád beszédben az egyetemi tanév megnyitója alkalmából.

Amerika valószínűleg szigorít

Közben az Egyesült Államokban a képviselőház után a szenátus is támogatta az Irán elleni szankciókat meghosszabbító és szigorító törvényt. A tervezetet még az elnöknek is jóvá kell hagynia.

A jogszabály öt évvel hosszabbítja meg a gazdasági büntetőintézkedéseket. A szankciók célja, hogy megakadályozza az amerikai vállalatok beruházásait az iráni energiaszektorban.

A törvény új elemként kötelezően végrehajtandó büntetőintézkedések kivetését írja elő azokra a vállalatokra, amelyek atom-, vegyi- vagy biológiai fegyverprogramban felhasználható termékeket, szolgáltatásokat vagy technológiát szállítanak Iránba.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa korábban augusztus 31-ig adott határidőt Iránnak az urándúsítás felfüggesztésére.