Németország német mohamedánokat szeretne

Infostart
2006. szeptember 27. 12:15
Megkezdődött Berlinben az első németországi iszlám-értekezletet, amellyel az országban élő több, mint 3 millió mohamedán beilleszkedését akarják előmozdítani. Egy sajtónyilatkozatban a belügyminiszter reményét fejezte ki, hogy németországi iszlám-hívők idővel német mohamedánokká válnak.

A szerdán megkezdődött berlini iszlám-értekezlettől senki sem vár gyors intézkedéseket. A találkozót kezdeményező belügyminiszter úgy vélte, hogy a hosszútávra tervezett párbeszéddel kísérlik meg letenni a német földön élő mohamedánok és a többségi lakosság közti valódi együttműködés alapjait - jelenti az InfoRádió németországi tudósítója.

A közelmúltban ugyanis sok kritika érte azt a korábbi hozzáállást, amely már megelégedett azzal is, ha a németek és a Németországban élő külföldiek között feszültségmentes volt az egymás mellett élés, és amelynek eredményeként sokan párhuzamos társadalmak kifejlődéséről beszélnek.

A munkacsoportokban folytatandó tárgyalások során elsősorban az iszlám hitoktatás általános bevezetéséről, valamint német nyelvű imámok elfogadtatásáról, mecsetek építéséről, továbbá a női egyenjogúság megvalósításáról lesz szó. A tervek szerint a döntésekről fél évenként tájékoztatják a belügyminisztert, illetve a tartományok illetékes hatóságait.

A németországi iszlám szervezetek főtitkára megelégedéssel nyilatkozott az iszlám-értekezlet megkezdéséről, és hangsúlyozta, hogy ez az első eset, amikor a mohamedánokkal és nem csupán róluk tanácskoznak Berlinben.

A konferenciára némileg rányomja bélyegét, hogy a berlini operaház szélsőséges iszlám szervezetek fenyegetésére levette műsoráról Mozart: Idomeneo című operájának november elejére tervezett bemutatóját.

A kancellár elhibázottnak nevezte az operaház döntését és rámutatott arra, hogy a félelem rossz tanácsadó, kiváltképpen akkor, ha ez az erőszak előtti meghajláshoz vezet.

A berlini operát azt követően fenyegették meg, hogy a próbákról kiszivárgott: az Idomeneo harmadik felvonásában lefejezik a három világvallás vezetőjét, Jézust, Buddhát és Mohamedet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást