Támadással válaszoltak a pápa beszédére

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 16. 18:51
Támadás ért öt keresztény templomot szombaton Gázában és a ciszjordániai Nábluszban, és egyet az iraki Bászrában, de senki sem sérült meg. Előző nap kétezer palesztin tüntetett XVI. Benedek pápának az iszlámmal kapcsolatban tett kijelentései miatt.

Nábluszban szombaton hajnalban Molotov-koktélt hajítottak egy anglikán és egy görögkeleti templomra.

Kora délután felfegyverzett férfiak felgyújtották a városban egy római katolikus templom kapuját, majd az épületbe behatolva többször a levegőbe lőttek, és azután elmenekültek - számoltak be róla szemtanúk és palesztin biztonsági források.
 
Szintén szemtanúk szerint ugyanezek a támadók később gyújtópalackot dobtak egy negyedik nábluszi templomra, továbbá egyre a közül a kettő közül, amelyeket már hajnalban is Molotov-koktélos támadás ért.

Ugyanaznap Gázában egy elhaladó gépkocsiból tüzet nyitottak egy görögkeleti templomra, ugyanarra, amelynek falához pénteken egy gránátot és kezdetleges robbanószerkezeteket hajítottak és amely a város legöregebb görögkeleti temploma.

A beszámolók szerint a támadásokban senki sem sérült meg, és nagyobb károk sem keletkeztek.

Pénteken mintegy kétezer palesztin tüntetett a pápa ellen, az iszlám világ elleni keresztes hadjárat hirdetésével vádolva őt. Iszmáil Haníje palesztin kormányfő is elítélte a pápa kijelentéseit, és felszólította őt az iszlám sértegetésének beszüntetésére.

A gyújtópalackos támadás elkövetőiként egy eddig ismeretlen, magát "Az Egyistenhit Oroszlánjainak" nevező szervezet jelentkezett, közölve, hogy tettükkel XVI. Benedek pápa iszlám vallásra tett megjegyzései ellen akartak tiltakozni.
   
A pápa hét eleji bajorországi látogatásán egy magyarázatra szoruló középkori szövegből idézett, amely az iszlám egyes tanításait gonosz és embertelen tanításokként jellemezte. A római katolikus egyházfő ugyanakkor nem mondta ki egyértelműen, hogy egyetért-e a szöveggel, avagy elutasítja annak mondanivalóját.