Kórház a világ tetején

Infostart
2006. szeptember 14. 11:55
Az Everest Bázistábor Klinika a világ legmagasabban fekvő kórháza, ahol két önkéntes orvos látja el a kevésbé felkészült, vagy balesetet szenvedett hegymászókat. A munka azonban nem csak sebkötözésből áll, a klinika széleskörű praxist folytat - mondja a kórházi traumatológiát a hegyekre cserélő amerikai Eric Johnson.

A klinikát még 2003-ban alapította Luanne Freer, aki egyébként a Yellowstone Nemzeti Park orvosigazgatója. A minikórházban a külföldi hegymászóknak fizetniük kell az ellátásért, így a nepáliakat ingyen tudják kezelni.

Sokak jönnek hozzájuk hegyibetegséggel, ami általában azoknál a tapasztalatlan túrázóknál jelentkezik, akik túl gyorsan másznak túl magasra.

A csúcsra tartó hegymászók általában felkészültek, és odafigyelnek az akklimatizálódásra. Ha baleset éri őket, akkor azonban ők is a világ tetején praktizáló orvosokra szorulnak.

Az idei szezon elején például egy olasz hegymászót kellett helikopterrel evakuálni, mert a fejére esett egy jégtömb.

Először azonban le kellett hoznia a bázistáborig, így a két orvos 50 hegymászó részvételével szervezett mentőakciót, amelynek során meredek gleccsereken keresztül egy mentőszánon juttatták le a férfit a táborba, ahonnan azután a helikopter kórházba szállíthatta.

A Mount Everest sokszor negatív hírekkel kerül be a médiába: vagy azért, mert már annyira szúrja egy nyugdíjas szemét a hegyoldalakat borító rengeteg szemét, hogy elindul megtisztítani a hegyet, vagy azért, mert társai magára hagynak egy hegymászót.

A végül teljesen felépült olasz férfi esetét hozva példaként Luanne Freer azonban azt hangsúlyozza: igenis van összetartás a hegymászók között, akik sokszor készek telejsen ismeretlen emberekért is kockára tenni életüket.

Az idén több százan próbálták megmászni a Mount Everestet, közülük tizenegyen nem tértek vissza élve. A klinika nélkül sokkal többen lehettek volna - írja a BBC internetes oldalán Steve Robinson, aki a brit közszolgálati tévé számára dokumentumfilmet forgatott a klinikáról.