Beperelhetik az iskolákat az elhízott gyerekek szülei

Infostart
2006. szeptember 12. 07:45
A brit tanárok attól tartanak, hogy egyes pereskedni szerető szülők hamarosan bíróság elé vihetik az iskolákat azzal a váddal, hogy képtelenek megakadályozni a gyerekek alkoholfogyasztását, dohányzását vagy éppen elhízását.

A brit tanárok attól félnek, hogy a nem is olyan távoli jövőben perek sorát indíthatják meg a szülők, azzal vádolva a tanintézményeket, hogy képtelenek megakadályozni a gyerekek alkoholfogyasztását, kábítószerezését, dohányzását vagy éppen egészségtelen étkezését.

A kérdés különösen azóta került napirendre, hogy a kormány bejelentette: tervei között szerepel a fiatalok egészségének és jólétének javítása.

A brit iskolák ellen már jelenleg is több per van folyamatban, eddig főleg az iskolán belüli, gyerekek közötti erőszak miatt. A tanárok szerint nem kizárt, hogy hamarosan őket vádolják majd az elhízásért, a terhességekért, a szexuálisan terjedő betegségekért, a kábítószerezésért és az alkoholfogyasztásért is.

"Egyelőre nem világos, hogy kié lesz majd a felelősség. Nem lehetsz bűnbak olyan dolgokért, melyeket nem tudsz kontrollálni: ilyen például a fiatalok alkoholfogyasztása" - fogalmazott az Iskolai és Főiskolai Vezetők Szövetségének főtitkára.

A brit oktatási tárca szerint az iskolák is szerepet kapnak majd az új programban, de nem várják el tőlük, hogy mindent egyedül csináljanak.