A kölcsönös bocsánatkérés segíthet?

Infostart
2006. szeptember 12. 12:17
Pozsonynak bocsánatot kellene kérnie a szlovákiai magyaroktól a kitelepítésekért - nyilatkozta egy interjúban a kisebbségekért is felelős szlovák miniszterelnök-helyettes.

Dusan Caplovics, az egyik leglátogatottabb cseh internetes hírportálnak adott interjújában hangsúlyozta, hogy Szlovákiának bocsánatot kellene kérnie a szlovákiai magyaroktól, amiért a II. világháborút követő években kitelepítették őket szülőföldjükről. A politikus ugyanakkor hozzátette: elvárná, hogy a magyarok is bocsánatot kérjenek 1938-ért, amikor Szlovákia déli területeiről a szlovákok voltak kénytelenek távozni.

A II. világháború után a Benes-dekrétumok alapján a csehszlovákiai magyarokat a szudetétanémetekkel együtt kollektív bűnösöknek minősítették, megfosztották állampolgárságuktól és vagyonuktól - mondta el az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A potsdami nagyhatalmi konferencia azonban nem hagyta jóvá a szlovákiai magyarok kitelepítését, ám a kényszer hatása alatt megszületett magyar-szlovák lakosságcsere-egyezmény alapján 70 ezer szlovákiai magyar települt át Magyarországra. Több mint 40 ezer szlovákiai magyart a szlovák hatóságok kényszermunkára Csehországba telepítettek ki.

Jiri Paroubek korábbi cseh miniszterelnök már idén januárban megkövette a Csehországba kitelepített magyarokat, s elismerte, hogy esetükben jogsértés történt. A Dusan Caplovic által felvetett magyar bocsánatkérés feltehetően azokra a szlovákokra vonatkozna, akik az 1938-as bécsi döntés értelmében Magyarországra visszakerült, 1918 és 1938 között a trianoni döntés alapján Csehszlovákiához tartozó területeket voltak kénytelenek elhagyni.

Caplovic a legutobbi incidensek kapcsán nemrég bejelentette: szorgalmazni fogja egy szlovák-magyar megbékélési nyilatkozat elfogadását.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szombatra tüntetést szervezett Pozsonyban tiltakozásul a magyarellenes incidensek miatt. Peter Ciernik Pozsony-Óváros kerületének polgármestere a helyi rendőrparancsnok javaslatára azonban a korábban engedélyezett akciót kedden - biztonsági okokra hivatkozva - betiltotta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást