Európába is jutott a lopott emberi csontokból

Infostart
2006. szeptember 11. 12:47
Nagy-Britanniába is kerülhetett azokból az emberi csontokból, amelyeket más emberi szövetekkel együtt az amerikai hatóságok szerint illegálisan loptak ki több mint ezer halott testéből. A "donorok" adatait meghamisították, hogy fiatalabbnak és egészségesebbnek tűnjenek, így előfordulhat, hogy beteg emberek csontjai, bőre és ínjai is beültetésre kerültek más betegekbe.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszeripari Felügyelet (FDA) tavaly év végén rendelte el a potenciálisan fertőzött szövetek kivonását a forgalomból, és arra figyelmeztetett, hogy azok beültetésével a pácienseket a HIV-vírusnak és más fertőző betegségeknek is kitehetik az orvosok. Kitartottak azonban a mellett, hogy fertőzés veszélye minimális.

A brit gyógyszerbiztonságért felelős kormányzati szerv, a Medicines and Healthcare products Regulatory Agency most nyilvánosságra hozta, hogy Nagy-Britanniába is juthatott az illegális forrásból származó szövetekből.

Az ügy középpontjában álló Biomedical Tissue Service nevű cég ugyanis 77 csontdarabot exportált tavaly a szigetországba, amelyeket állkapocs és csípőműtétekhez használtak fel.

"Egyáltalán nem biztos, hogy mind a 77 csontdarab illegális forrásból származott, vagy hogy fertőzött volt. De a Biomedical Tissue Services szállította azokat, és erről tájékoztattuk az érintett kórházakat már korábban" - mondta a gyógyszerbiztonsági ügynökség szóvivője.

Hozzátette: az orvosokra hárul az a döntés, hogy kiveszik-e a gyanús szöveteket, vagy bent hagyják. Az ügynökség szerint minimális veszélyről van szó, elővigyázatosságból azonban megtették a szükséges lépéseket.