Európa felvonul Libanonban

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 8. 06:47
Hazatérésre szólította fel az izraeli offenzíva miatt elmenekült állampolgárokat Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök. Hivatalos becslések szerint az országot mintegy 200 ezer ember hagyta el azután, hogy július 12-én megkezdődött Izrael Hezbollah elleni hadművelete.

Nem sokkal korábban az izraeli közszolgálati televízió bejelentette: az ország szeptember 22-ig teljesen kivonja egységeit Libanonból.

Az izraeli kormányfő szóvivője közölte: az ENSZ főtitkárával kötött megállapodás értelmében a csapatok azután térnek haza, hogy az országban tartózkodó nemzetközi erő létszáma eléri az 5 ezer főt.

A szóvivő megerősítette, hogy a zsidó állam csütörtökön feloldotta a Libanon elleni légtér-zárlatot, és megnyitották a bejrúti nemzetközi repülőteret a légi forgalom előtt.

Felvonulás

Hozzátette: a tengeri blokádot mindaddig fenntartják, amíg a nemzetközi haditengerészeti erő felvonul a parti vizekre. A közszolgálati televízió információi szerint ez két napos belül megtörténhet.

A libanoni partokhoz olasz, francia és görög hadihajókat várnak, majd - a várakozások szerint két hét múlva - német hajók váltják fel őket.

Spanyolország 1100 katonát küld a libanoni ENSZ békefenntartó kötelékbe - döntött egyhangúlag a spanyol parlament. A védelmi miniszter közölte: egy 490 fős tengerészgyalogos- és egy 76 fős szárazföldi egység még pénteken elindulhat Libanonba.