Bush: lépfene-támadástól mentettük meg Amerikát

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 8. 07:11
A többi között egy lépfene-támadástól is sikerült megmenteni az Egyesült Államokat a CIA titkos külföldi börtöneiben fogva tartott terroristagyanús személyek vallomásai alapján - mondta el George Bush elnök a CBS televíziónak.

Az amerikai elnök ezen a héten ismerte el nyilvánosan, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos külföldi börtönöket működtet, amelyekben terrorizmussal gyanúsított személyeket vallatnak.

George Bush védelmébe vette a CIA titokban tartott vallatási-kihallgatási módszereit; a Fehér Ház pedig a bejelentéssel egy időben a titkos börtönök létezését igazoló, korábban zárolt dokumentumokat tett közzé arról, hogy az amerikai felderítés milyen értékes információkhoz jutott a titokban fogvatartottaktól.

A 2001. szeptember 11-i terrormerényletek ötödik évfordulója alkalmából adott különinterjúban Bush kifejtette: bejelentése nem annak hallgatólagos elismerése, hogy a titkos börtönökben őrzött személyek fogva tartása és kihallgatása helytelen volt.

George Bush közölte: a tervezett antrax támadáson kívül egy olyan merénylet tervére is fényt derített a CIA, amely szerint délkelet-ázsiai merénylők repülőgépes robbantásokat hajtottak volna végre Amerika nyugati partjainál.