Berlini javaslatok az iráni helyzet rendezésére

Infostart
2006. szeptember 7. 16:19
Berlinben a Biztonsági Tanács öt tagállamának vezető diplomatái tanácskozást kezdtek a vendéglátó német kormány megbízottaival egy egységes álláspont kialakításáról az iráni urándúsítás megakadályozására. Míg Kína és Oroszország ellenez bármilyen megtorló intézkedést, az Egyesült Államok egyre erélyesebben sürgeti a szankciók érvényesítését arra az esetre, ha Teherán nem állítja le haladéktalanul atomkísérleteit.

A berlini eszmecsere megkezdése előtt Lavrov orosz külügyminiszter további felvilágosítást kért Teherántól, hogy pontosan milyen céllal folytat urándúsítást.

Lavrov szerint Irán már átfogó választ adott a nemzetközi kompromisszumos javaslatra, és csupán néhány részletkérdés vár tisztázásra.

Az amerikai kormány távolról sem osztja ezt a véleményt és nem titkolta, hogy szükség esetén egyénileg fog fellépni Teheránnal szemben, mert feltételezi, hogy az urándúsítás arra szolgál, hogy később atomfegyvert állítsanak elő - mondta el az InfoRádió németországi tudósítója.

Németország közvetíteni próbál a Biztonsági Tanács állandó tagjai között, ezért rendezte meg a berlini értekezletet. A jelek szerint Franciaország sem híve a szankcióknak, legalábbis erre utal Douste-Blazy külügyminiszter kijelentése, amely szerint több időt kell adni Teheránnak az urándúsítás leállítására.

Ezzel folytatni lehetne az elakadt tárgyalásokat - mondta a francia külügyminiszter és hozzáfűzte, hogy ezen az Iránnal szemben álló feleknek egységes álláspontot kell elfoglalniuk.

Mint ismeretes a teheráni kormány nem tett eleget a Biztonsági Tanács felszólításnak, hogy augusztus végéig állítsa le atomkísérleteit. Elvben a BT most fontolóra vehetné a szankciók életbeléptetését, azonban a vétójoggal rendelkező állandó tagok egymástól eltérően ítélik meg a kérdést.

A nézetek közelítésére összehívott berlini értekezlethez intézett üzenetében a kínai külügyminiszter hangoztatta, hogy Peking kizárólag a tárgyaló asztal mellett tartja megoldhatónak a feszültséget.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást