A románok 9 százaléka külföldön vállalna munkát

Infostart
2006. szeptember 7. 17:23
A romániai munkaerő elsősorban a latin országok felé áramlik. Egy nemrég készített felmérés szerint a felnőtt román lakosság kilenc százaléka fontolgatja, hogy az elkövetkező egy évben munkavállalás céljával külföldre utazik.

A kutatást a Nyílt Társadalomért Alapítvány megbízásából a romániai Gallup intézet végezte el reprezentatív mintán ez év májusában és júniusában. A megkérdezettek 7 százaléka nyilatkozta, hogy már eddig is dolgozott külföldön, kilenc százalékának vállalt már munkát valamely családtagja a határon túl, tíz százalékának pedig jelenleg is külföldön dolgozik valamely családtagja.

A bukaresti munkaügyi minisztérium felmérése szerint Románia 21,7 milliós lakosságából jelenleg mintegy kétmillió dolgozik az Európai Unió országaiban, és mindössze 10 százalékuk vállalt törvényes keretek között munkát - mondta el az InfoRádió kolozsvári tudósítója.

A román munkavállalók számára a latin országok, elsősorban Spanyolország és Olaszország a legvonzóbb célpont, a jelenleg külföldön tartózkodók több mint fele dolgozik e két országban. A nyelv hasonlósága miatt ugyanis könnyebb a beilleszkedés a latin országokban.

A munkaerőpiac megnyitásával kapcsolatos brit aggályokat Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök azzal próbálta elhárítani, hogy a román gazdaság olyan fejlődő pályán mozog, hogy a román munkavállalóknak hamarosan nem lesz érdemes a jó kereset reményében külföldre menniük.

A miniszterelnök által felvázolt helyzetig azonban alighanem még sokat kell várni. A román statisztikai hivatal adatai szerint az országos nettó átlagkereset júliusban 239 eurónak (65.725 forint) felelt meg. Markó Béla miniszterelnök-helyettes a hét elején úgy vélte: Magyarországnak nem kellene tartania a román munkaerőtől, mert ez elsősorban a jobban fizető nyugat-európai országokba irányul.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást