Rendkívüli uniós külügyminiszteri ülés a libanoni válságról

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 1. 06:29
Rendkívüli tanácskozást tartanak Brüsszelben az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei a libanoni válság miatt. A libanoni elnök korábban kijelentette: ragaszkodik ahhoz, hogy a megfigyelő missziót erősítsék meg.

Az értekezlet összehívásával az Európai Uniós soros finn elnöksége azt szeretné jelezni, hogy a közösség megpróbál mindent megtenni a válság megoldására.

Korábban Finnország külügyminisztere úgy nyilatkozott: az unió bízik abban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa még a héten döntést hozhat a libanoni tűzszüneti felhívásról.

A testület hétfőn egy hónappal meghosszabbította az ENSZ Libanoni Ideiglenes Haderejének mandátumát, hogy időt adjon a nagyobb létszámú nemzetközi erő létrehozásának megvitatására.

Emil Lahud libanoni elnök korábban azt mondta: ragaszkodik ahhoz, hogy a megfigyelő missziót erősítsék meg, és ne az Egyesült Államok által szorgalmazott megoldást fogadják el, vagyis, hogy valamilyen nemzetközi erőt vezényeljenek az ország Izraellel határos déli részébe.

A mintegy kétezer fős Libanoni Ideiglenes Haderő 1978 óta végez fegyvertelen, megfigyelői missziót Dél-Libanonban, katonailag nem avatkozhat be semmilyen konfliktusba.