"Mindkét oldalnak vissza kellene lépnie"

Infostart
2006. július 26. 14:56
A római Közel-Kelet értekezlet azonnali tűzszünetre szólította fel a libanoni konfliktusban szemben álló feleket. A nemzetközi konferencia kapcsán az InfoRádió felkereste a londoni székhelyű Libanoni Kutatások Központjának elnökét. George Asseily azt mondta: a felek bevonása nélkül jelentős eredményt nem lehet elérni.

Az ártatlan libanoni és izraeli polgári lakosok két héten át tartó gyilkolása után a világ legalább felfigyelt és megpróbál megoldást találni. A libanoni lakosság számára pszichológiailag ez nagyon fontos. Ez egy lépés a háború leállítása felé.

De el lehet-e érni bármit is úgy, hogy nem vonják be a konfliktus fő résztvevőit?

Semmit. Csak annyit lehet elérni, hogy a megoldási javaslatokat a felek elé tárják. Tudjuk, hogy Izrael mit akar elérni, meg akarja akadályozni, hogy további incidensek történjenek a határon és úgy érzi, egy nemzetközi erő jelenléte elejét veheti annak, hogy a Hezbollah a jövőben rakétákkal lőhesse Izraelt. A Hezbollah pedig az mondja, leállítják az Izrael elleni további agressziót, ha Izrael elengedi az általa fogva tartott - bizonyos esetekben 20 éve fogva tartott embereket. Emellett ki kell vonulnia a Shebaa-farmok nevű területről - amelyről Izrael azt mondja, hogy Szíriához tartozik, de a libanoniak szerint az övék.

Csak ezek a Hezbollah céljai?

A Hezbollah az utóbbi 3 hónapban mérsékelte a követeléseit. Libanonban a háború előtt nemzeti párbeszéd folyt a kormány, a Hezbollah és mások között arról, hogyan hajthatnák végre a vonatkozó ENSZ-határozatot a libanoni milíciák lefegyverzéséről. Ez érinti a Hezbollahot, de a menekülttáborokban található, szíriai védelem alatt álló fegyveres palesztin milíciákat is. Ezek a tárgyalások jól haladtak, és sajnálatos, hogy most megszakadtak. A kormány és a Hezbollah ugyanis közel volt a megállapodáshoz, hogy a Hezbollah beolvadjon a libanoni hadseregbe, tehát, hogy állami kontroll alá kerüljön. A libanoni kormány azonban képtelen erre, amíg meg nem tudja győzni a Hezbollahot, hogy annak úgymond már nem kell "védenie" az ország déli részét. Libanon ezért kérte a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre, hogy az kivonuljon a Shebaa-farmokról és elengedje a fogva tartott libanoniakat. Ezzel ugyanis kifognák a szelet a Hezbollah vitorlájából.

Milyen feltételekkel vonulhatna be Dél-Libanonba egy nemzetközi békeerő?

A békeerő leállíthatja a harcokat, de nem jelent hosszú távú megoldást. Már a 80-as években is voltak többnemzetiségű erők Libanonban és láttuk, hogy mi történt az amerikai és francia katonákkal, amikor több százan haltak meg merényletekben és utána kivonták ezeket az erőket. Itt most mindkét oldalnak vissza kellene lépnie, fel kellene adnia követelései egy részét. Addig nem lesz hosszú távú megoldás, amíg nem tesznek eleget annak, amire a világ kéri őket, vagyis, amíg nem hajtják végre az ENSZ határozatait.

Mennyire vetette vissza ez a háború Libanon gazdaságát és meddig tart majd a talpra állás?

Ha a megsemmisült infrastruktúrát nézzük, a gazdasági tevékenység szüneteltetését nézzük, akkor körülbelül 5 milliárd dolláros kárról beszélhetünk - legalábbis ilyen becsléseket hallani. Hogy mennyi időbe telik a talpra állás? Nos ez a megoldástól is függ. Ha lesz hosszú távú megoldás, tehát politikai és nem csak katonai megoldás, akkor optimista leszek és azt mondom majd, hogy Libanon viszonylag gyorsan talpra áll. A szaúdiak például már felajánlottak félmilliárd dollár gyorssegélyt és további egymilliárdot egy újjáépítési alapba és reményeim szerint ehhez majd más Öbölmenti államok is hozzájárulnak. Ezek után remélhetőleg már az európaiak és amerikaiak is adnak majd segélyt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást