Holdtalan éjszakán támadnak a román kalózok

Infostart
2006. július 24. 16:52
A román határrendészet szóvivője egyedinek tekinti azt a galaci esetet, amikor kalózok fosztottak ki egy bolgár hajót a Dunán. A brit The Sunday Telegraph a hét végén írt arról, hogy kalózok fosztogatnak a Duna romániai szakaszán.

A brit lap arról számolt be, hogy a dunai kalózok általában holdtalan éjszakákon követik el akcióikat. Csónakjaikkal, kis hajóikkal a kiszemelt hajó mellé horgonyoznak, köteleken másznak a fedélzetre, és visznek, amit csak tudnak.

A Sunday Telegraph elsősorban bolgár források alapján írt a dunai kalózveszélyről. Az újság példaként a kamionokkal, személygépkocsikkal és utasokkal teli Petr Beron bolgár komp esetét említette, amelyet júliusban fosztottak ki a galaci kikötőben.

A tolvajok végigrabolták a hajót, pénzt és értéktárgyakat keresve kifosztották az autókat, de még a komp fényszóróit és kábeleit is kitépték.

A kompot üzemeltető cég vezérigazgatója kijelentette: már a hatodik hajójukat támadták meg, de tudomása van arról, hogy más hajóstársaságok is hasonló támadásokat szenvedtek el.

A hatóságok máshogy tudják

A Sunday Telegraph-ban leírt galaci esettel kapcsolatban a helyi határrendészet szóvivője az InfoRádió kérdésére elmondta: az ügyben nyomozás folyik.

A rablók egy kamionnak és egy személygépkocsinak törték be az ablakát, és a bolgár hajó navigációs rendszerének bizonyos tartozékait is elvitték. Hasonló eset azonban évek óta nem történt Galac megyében - hangsúlyozta a szóvivő.

A román sajtó korábban arról cikkezett, hogy Bulgária befeketítő propaganda hadjáratba kezdett Románia ellen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást