Az amerikai külügyminiszter váratlan húzása

Infostart
2006. július 24. 18:46
Váratlanul Bejrútba érkezett az amerikai külügyminiszter, aki hétfőn megkezdett közel-keleti körútján eredetileg csak az izraeli miniszterelnökkel és a palesztin elnökkel találkozott volna. Bár Washington eddig még nem szólította fel Izraelt a tűzszünetre, Condoleeza Rice azt mondta, "sürgős" a fegyvernyugvás.

Illetékesek szerint az amerikai külügyminiszter a libanoni néppel való együttérzését akarta jelezni, amikor váratlanul Bejrútba érkezett. A Bush-kormányzat eddig ugyanis inkább az Izraelt ért támadásokról beszélt.

Condoleeza Rice Fouad Siniora libanoni miniszterelnökkel tárgyalt, miközben az ország déli részén közelharcot vívnak egymással az izraeli katonák és a libanoni parlamentben is helyet foglaló Hezbollah fegyveresei.

Az amerikai külügyminiszter méltatta a libanoni miniszterelnök bátorságát, de hangsúlyozta, hogy libanoni területről nem indulhatnak ki a Hezbollahhoz hasonló terrorcsoportok támadásai. Condoleeza Rice emellett találkozott a libanoni parlament elnökével is, akit a libanoni Hezbollah-vezető szövetségesének tartanak.

Jöhetnek a NATO-erők?

Az amerikai külügyminiszter ezt követően Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel találkozott. Megfigyelők megjegyezték: egyelőre nem világos, hogy milyen konkrét módon tudna Washington véget vetni a harcoknak. Az amerikai vezetés eddig ugyanis nem sürgette Izraelt arra, hogy fogja vissza a libanoni infrastruktúrát súlyosan károsító és nagyszámú polgári életet követelő hadműveletét.

Ehud Olmert, még Condoleeza Rice érkezése előtt, európai diplomatákkal folytatott tanácskozások után azt mondta: el tudna fogadni a majdani tűzszünet fenntartására egy NATO-, vagy Európai Uniós erőt, ha az határozottabb mandátumot kapna, mint a Libanonban tartózkodó ENSZ-megfigyelők és ellenőrizné a szíriai-libanoni határátkelőket is.

Még tíz napig tarthat a támadás

Az izraeli erők közben elfoglaltak egy dél-libanoni falut és heves harcokban észak felé nyomulnak. Egy magas rangú tiszt azt mondta az izraeli rádiónak, hogy még tíz napig folytatódhat az offenzíva.

Közben a Hezbollah vezetője, Omar Naszrallah újabb harcias nyilatkozatot adott és azt mondta, az izraeli hadsereg nem fogja tudni leállítani a csoport rakétatámadásait. Ugyanakkor később közölte, hogy kész tárgyalni a tűzszünetről.

A libanoni család tragédiája

Miközben Izraelben eltemették a vasárnapi rakétacsapások két halottját, addig Dél-Libanonban is további polgári áldozatokról érkeztek hírek.

Több nyugati lap is beszámolt annak a családnak a tragédiájáról, amelynek 18 tagja, az izraeliek felszólításának engedve, egy furgonba zsúfolódva próbált menekülni vasárnap. A kocsit eltalálta a légierő egyik rakétája és a család három tagja a helyszínen meghalt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást