Azt hiszik, amit a média szeretne

Infostart
2006. július 20. 12:31
A nemrég véget ért labdarúgó világbajnokság zavartalansága nemcsak a politikusok és az ország biztonságáért felelős személyeknek jelentett megkönnyebbülést, hanem a lakosságot is megnyugvással töltötte el.

Egy most készült felmérés egyértelműen arra utal, hogy a németek biztonságban érzik magukat és egyre kevesebben tartanak bűncselekményektől. A tények azonban távolról sem tanúskodnak paradicsomi állapotokról - mondta el az InfoRádió németországi tudósítója.

A foci-világbajnoksággal kapcsolatos aggodalmak közül szerencsére egyetlen sem következett be, aminek hatására Németország lakosságán megnyugvás lett úrrá. Még a zsebtolvajok megjelenése sem lett szalagcím, amiből általában azt a következtetést vonták le, hogy a bűnözés minden formáját sikerült jelentősen visszaszorítani.

Azt gondolják, amit a média mond

Egy most készült felmérésből azonban szakértők azt a tanulságot vonták le, hogy a mindennapi életnek alig van még egy olyan területe, amelyről a közvéleményben kialakult kép gyakorlatilag a média által sugallt helyzet függvénye. Egy évtizeddel ezelőtt erősen megrendült a lakosság közbiztonságba vetett bizalma, miután a lapok részletesen beszámoltak Jakub Fiszman frankfurti milliomos elrablásáról és meggyilkolásáról.

A most közétett felmérés viszont bizalmat és megelégedettséget tükröz, holott a statisztikák alapján 10 évvel ezelőtt éppen csökkenőben voltak a bűncselekmények, azóta viszont a személyes sérüléssel járó erőszak közel megkétszereződött, a magántulajdon megkárosítása pedig háromszorosára emelkedett.

Nincs összefüggés a tények és a hiedelem között

A németek változatlanul a kiskorúakkal szemben elkövetett törvénytelenségeket, a vandalizmust, a kábítószer-kereskedelmet, betöréseket és a hitelkártyákkal történő csalásokat tekintik a leggyakoribb bűncselekménynek, amiből szakértők arra következtetnek, hogy a lakosságot ma ugyanazon témák foglalkoztatják a leginkább, mint 10 évvel ezelőtt, holott számos téren a rendőrségnek sikerült jelentős eredményeket felmutatnia.

Így például a betörések és autólopások száma érezhetően csökkent - a megkérdezettek ennek ellenére úgy vélték, hogy ma ugyanolyan veszélyben van a magánlakás, vagy az utcán parkolt gépkocsi biztonsága, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Némi ellentmondásra utal viszont, hogy egyre kevesebb válaszadó szerint van okozati kapcsolat a törvények szigorítása és a bűncselekmények visszaesése között, ugyanakkor növekvőben van azok tábora, akik a kirótt büntetések súlyosbításától remélik a bűnözés érezhető visszaesését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást