Nem repülhetünk az USA-ba?

Infostart
2006. június 2. 08:35
Az Európai Bíróság érvénytelenítette az USA és az EU 2004-es megállapodását a légiutasok személyes adatainak átadásáról. Hogyan ellenőrizheti a jövőben úgy az Egyesült Államok a területére lépőket, hogy ne sérüljön az uniós joganyag, ez a kérdés?

Az Európai Bíróság szeptember 30-ig adott határidőt arra, hogy felülvizsgálják az Egyesült Államok és az EU 2004-ben kötött, a légiutasok személyes adatainak átadásáról szóló megállapodást. A határidő lejárta után törvénytelennek minősül ha a légitársaságok - amerikai kérésre - átadják utasaik adatait.

Az Egyesült Államok a terrorizmus elleni harc jegyében kéri a beutazók személyes adatait, ha ehhez nem jut hozzá visszafordíthatja a vakációra induló turistát.

Kovács Tamás Bostonban élő jogász-politológus az InfoRádiónak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban úgy értékelik az Európai Bíróság döntését, mint ami csak formai kifogásokat emelt a megállapodás ellen.

Franco Frattini, az Európai Bizottság illetékese is úgy fogalmazott, hogy igyekeznek megtalálni a jogilag is elfogadható módját annak, hogy az Egyesült Államok ellenőrizni tudja a területére beutazókat, de az EU joganyaga se sérüljön.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást